Napsali o nás

12.08.2015 19:05

Oficiální stránky Obce České Meziříčí

 

Bál Důchodců od Dědiny, o.s.

 

IV. důchodcovský bál občanského sdružení Důchodci od Dědiny se konal v neděli 8. 2. 2015 odpoledne v Jeníkovicích u Třebechovic pod Orebem. Sešlo se tu více než 100 seniorů z okolí a velmi si to odpoledne užili. Nadšeni jsme byli z přehlídky, kterou nám předvedla taneční skupina „Sestry Chalupovy“ ze Skalice u Hradce Králové. Jejich oblečení z období první republiky (Kuchařky Anuše Kejřové tančí, Malé černé, Dámy na lázeňské promenádě a v plesových šatech) nemělo chybu. Vždyť tehdy vládla slušnost, zdvořilost a dobré mravy. Potom dámy roztančily i naše seniory při hudbě našich kolegů pod vedením pana Konečného.

 

A tak jsme i my měli náš malý „Ples v Opeře“.

 

Za Důchodce od Dědiny o.s., se sídlem v Českém Meziříčí

Marie Tomková

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

 

Orlický deník

23.2.2015

Sestry Chalupovy přivezly Eleganci 1. republiky

Ústí n. O. – Do Ústí nad Orlicí přijely 12. února Sestry Chalupovy připomenout mládí obyvatelům domova důchodců jako taneční sdružení žen ze Skalice u Hradce Králové.

Spolek vznikl náhodou, kdy se jedna z žen pochlubila starou kabelkou svým přítelkyním, a nápad byl na světě. Co započalo jako hra, bylo vypracováno do precizních rób a detailů. Je to koníček, který spojil ženy již ve zralém věku, jejich nadšení a volný čas, a to jim dovolilo připomenout, jak se tehdy žilo.
Své vystoupení prezentovaly pod názvem „Elegance 1. republiky", kdy vládla slušnost, zdvořilost a dobré mravy…
Program se skládal ze čtyř obrazů.
Obraz 1: Kuchařky Anuše Kejřové tančí – vyjádření úcty autorce kuchařských kočovných kurzů, která působila v jejich kraji.
Obraz 2: Malé černé – ukázka, v čem chodily ženy do divadla, na koncerty a do kaváren v době 1. republiky.
Obraz 3: Lázeňská promenáda – vybrané lázeňské garderoby v letech 1920 – 1940.
Obraz 4: Jde se na ples – ukázka plesových toalet a doplňků 1. republiky.
Představení potěšilo obyvatelky domova důchodců i personál. Při každé akci v domově krásně svítí sluníčko. Slunečných dnů je však zapotřebí, tak si můžeme přát více takových kulturních akcí!
Bohuše Hácová

___________________________________________________________________________

RADNICE

informační zpravodaj statutárního města Hradec Králové

č. 36 / 2014

 

Centrum sociální pomoci a služeb připravilo v rámci mezinárodního dne seniorů v Harmonii II týden zdraví a relaxace. Jeho

součástí byly mimo jiné přednášky, například o klamavých obchodních praktikách na předváděcích akcích, nebo tipy na zdraví

a relaxaci. K nim bezesporu patřilo inspirující vystoupení sdružení Sestry Chalupovy z nedaleké Skalice, jejímž třinácti členkám je mezi 54 a 70 lety. Jejich předvedení čtyř choreografií na prvorepublikovou hudbu a v dobových kostýmech provázelo mezi diváky velké nadšení.

„Jsme spolek zralých a veselých žen. Život se s některými nemazlil, to ale neznamená, že budeme doma čekat na plížící se stáří, a s tím spojené různé neduhy,“ řekla po vystoupení jedna ze členek spolku paní Naďa Štěrbová.

„Těšíme se na každý pátek, na každý trénink, radujeme se z každého nového termínu vystoupení. Pomáháme jedna druhé a i to prezentujeme našim divákům. Touto naší aktivitou chceme týden zdraví a relaxace podpořit, protože spokojený, aktivní a duševně zdravý člověk je schopen rozdávat radost a pomoc i dalším lidem,“ míní Naďa Štěrbová.

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

S O L N I C K Ý Z P R A V O D AJ

 

Klub důchodců Solnice společně se Spolkem solnických žen uspořádal dne

8. 10. 2014 ve Společenském domě v Solnici estrádní vystoupení „Elegance 1. republiky“. Spolek Sester Chalupových z Hradce

Králové nám ve čtyřech obrazech předvedl ukázky dobového oblečení. Po vystoupení k tanci a poslechu zahrál pan Marek Nágl.

Zajímavé akce, která byla i pro nečleny, se zúčastnilo přes 100 lidí.

 

Kontakt

Sestry Chalupovy Skalice, Hradec Králové
Zdena Klimešová
608 580 297
(vedoucí spolku)


Eva Ornstová
737 718 480 e.ornstova@seznam.cz
(pokladní - smlouvy, fakturace, vedení účetnictví)

Stanislava Mlatečková
606 407 267 mlateckovas.@seznam.cz (dopravní referentka -jednání s dopravci,termíny,
zajištění dopravy na vystoupení)

Jiřina Bělohoubková
723 562 640 atelierinna@seznam.cz
(obchodní zástupce - nabídky vystoupení, volné termíny, jednání s pořadateli, smlouvy)

Eva Kuršová (choreografie a hudba, taneční pedagožka)